Flaksid – need linaseemnetest valmistatud krõbisevad linased küpsis-lehekesed.

Võib neid julgelt nimetada imeks, sest sellist funktsionaalsete omaduste kooslust ei kohta rohkem mitte üheski teises dieeettootes. Vormilt on nad sarnased väikestele nelinurksetele kreekeritele. Lina on organismile kasulik, mida teavad juba lapsed, kuid puistada toidule linaseemneid või valada linaseemneõli, seda ei söanda igaüks.

Selles mõttes on flaksid linaseemnetoote jaoks geniaalne vorm.

Ranged ja kõigutamatud taime- ja toortoidu pooldajad hindavad väga toote koostist ja valmistusviisi.

Flaksid valmistatakse linaseemnetest, ilma säilitusainete ja värvainete lisamiseta, aeglase kuivatamise meetodil madalatel temperatuuridel, mis säilitab kõik linaseemnete kasulikud omadused.  Kõigile teistele tavalistele asjaarmastajatele on see ebatavaliselt maitsev amps. Need krõbisevad suus meeldivalt, maitse meenutab natuke röstimata seemnete või pähklite maitset. Õhukesi kuivavõitu lehekesi on meeldiv krõmpsutada lihtsalt niisama, kuid nad on ka väga maitsvad koos kohvi või isegi teega. Need linased kreekerid on piisavalt toitvad, neid võib endaga kaasa võtta kooli, tööle, reisile – need on suurepäraseks vahepalaks. Flakse võib kasutada aluspõhjana suupistete ja minivõileibade valmistamisel.

Väikesi linaseid kreekereid võib määrida fetajuustuga või linaseemneõliga segatud riivjuustuga, kaunistada rohelise ja värske kurgiga. Suurepärased tulevad võileivad flaksidest ja mozzarellast, mida on kõige parem kaunistada väikeste kirsstomatitega. Flaksid näevad pidulaual kenad välja, kui ühele alusele panna erinevad minivõileivad, näiteks osa flakse kaunistada paprikaga, osa rohelisega. Kuid sellisel suupistel on üks puudus – see kaob laualt esimesena. Kui sellise suupiste juurde pääsevad esimesena lapsed, siis külalised võivad seda isegi mitte näha, rääkimata proovimisest.

Linased flaksid on muutunud üheks parimaks dieettooteks, mis lasevad olla vormis ja hoolitseda enda eest. Linaseemnetest on teada järgmist:

  • nad sisaldavad Omega-3, aga see rasvhape toetab südant ja veresooni;
  • ei sisalda gluteeni, selle tõttu soolestiku probleemidega ja gluteeni talumatusega inimestel võivad asendada leiba;
  • sisaldavad looduslikke antioksüdante, mis kaitsevad inimest vananemise ja haiguste eest;
  • sisaldavad palju kiudaineid ja on sellega soolestikule „loomulikuks harjaks“ ja puhastavad organismi toksiinidest.

Soovitame proovida küüslaugu-, pipra-, sibula-, astelpaju-, jõhvika-, tomatiflakse ja flakse õuna ja kaneeliga.

Meeldivat ja maitsvat enda eest hoolitsemist!